Απονεύρωση δοντιού για αντιμετώπιση λοιμώξεων

Τι είναι η απονεύρωση δοντιού;

Η απονεύρωση δοντιού είναι μια από τις συνηθέστερες θεραπείες που βοηθά τους ασθενείς να σώσουν ένα δόντι, το οποίο έχει μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τερηδόνα ή μέσω κάποιου τραυματισμού. Όταν ένα δόντι έχει υποστεί εκτεταμένη μόλυνση και δεν μπορεί να θεραπευτεί με κάποια φαρμακευτική αγωγή ή σφράγισμα, η απονεύρωση δοντιού καθίσταται αναγκαία λύση. Αυτό συμβαίνει, διότι σε περίπτωση που η λοίμωξη εισχωρήσει βαθύτερα στο δόντι, μπορεί να προσβληθεί το οστό κάτω από αυτό, δημιουργώντας μια εσωτερική κύστη. Πέραν δηλαδή της έντονης ενόχλησης που νιώθει ο ασθενής, ενέχει ο κίνδυνος να χρειαστεί μέχρι και ολική αφαίρεση του δοντιού.

Απονεύρωση δοντιού

Πώς γίνεται η απονεύρωση;

Κατά την διαδικασία της απονεύρωσης, αφού ο οδοντίατρος κάνει τοπική αναισθησία στον ασθενή, αφαιρεί το μολυσμένο κομμάτι του δοντιού, συμπεριλαμβανομένων αγγείων και νεύρων, ενώ παράλληλα προβαίνει σε καθαρισμό του δοντιού. Έπειτα τοποθετεί ένα βιοσυμβατικό υλικό που λέγεται γουταπέρκα, με στόχο την αποτροπή επαναμόλυνσης του δοντιού. Τέλος, ακολουθεί η αποκατάσταση του δοντιού, που αναλόγως με το περιστατικό, ο οδοντίατρος κρίνει ποια μέθοδο θα ακολουθήσει, όπως για παράδειγμα την εφαρμογή κάποιου σφραγίσματος ή κάποιας θήκης.

Απονεύρωση δοντιού: Διάρκεια και αποτελέσματα

Η διαδικασία της απονεύρωσης συνήθως ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία, εκτός κι αν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και χρειαστεί κάποια δεύτερη. Μετά την επέμβαση και την πάροδο της αναισθησίας υπάρχει πιθανότητα ο ασθενής να νιώθει ενόχληση στο σημείο για ορισμένο διάστημα, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χορήγηση αντιφλεγμονώδων ή αναλγητικών χαπιών. Επίσης, μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως το δόντι, συνίσταται η αποφυγή μάσησης σκληρών τροφών, χωρίς να είναι αναγκαία η λήψη αντιβίωσης. Ωστόσο, κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό, που με τις κατάλληλα προσαρμοσμένες μεθόδους και την τακτική παρακολούθηση από τον οδοντίατρο μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία!