Αθλητικοί Νάρθηκες: Η αναγκαιότητα τους

Οι αθλητικοί στοματικοί νάρθηκες αποτελούν ένα αποσπώμενα εξαρτήματα, που είναι κατασκευασμένα από ελαστικό, πολυμερές υλικό, με στόχο την προστασία των δοντιών και της περιοχής περιμετρικά του στόματος από τραυματισμούς. Οι αθλητικοί νάρθηκες, όντας ανθεκτικοί στην πίεση και την παραμόρφωση, απορροφούν τους κραδασμούς που μπορούν να προκύψουν, αποτρέποντας σοβαρούς αθλητικούς τραυματισμούς στις ευαίσθητες περιοχές των μαλακών ιστών, τις ρίζες των δοντιών, της άνω και της κάτω γνάθου.

Χρήση και χαρακτηριστικά

Οι αθλητικοί νάρθηκες τοποθετούνται μεταξύ των δοντιών καλύπτοντάς τα εξ ολοκλήρου, αποτρέποντας την βίαιη σύγκλισή τους. Έτσι, αποφεύγεται ο τραυματισμός των γναθών μεταξύ τους, όπως και η πρόσκρουσή τους με το υπόλοιπο κρανίο, προστατεύοντας παράλληλα τον εγκέφαλο από πιθανή διάσειση. Η χρήση επομένως εξατομικευμένου αθλητικού στοματικού νάρθηκα, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αποφυγή διασείσεων και τραυματισμών στην περιοχή του προσώπου, καθιστώντας τους απαραίτητους.
Οι αθλητικοί νάρθηκες πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι σε κάθε αθλητή ξεχωριστά, παρέχοντας τους την χρήση και προστασία που απαιτείται, με την διασπορά της ασκούμενης δύναμης. Επίσης, κατά την διάρκεια που οι αθλητικοί νάρθηκες είναι τοποθετημένοι, οι αθλητές πρέπει να είναι σε θέση να αναπνέουν, να μιλούν και να καταπίνουν κανονικά, να μην αποκτούν δυσάρεστη οσμή ή γεύση και να μην μπορούν να τους σχίσουν με τα δόντια τους.

αθλητικοί νάρθηκες
Οι εξατομικευμένοι αθλητικοί νάρθηκες κατασκευάζονται από τον οδοντίατρο, έπειτα από την λήψη των οδοντικών αποτυπωμάτων του αθλητή. Αυτοί πρέπει να διαθέτουν το κατάλληλο πάχος και γεωμετρία, ώστε να αγκαλιάζουν τα δόντια όπως πρέπει και να δημιουργούν μια ισορροπημένη σύγκλιση μεταξύ τους. Με τον συνυπολογισμό αυτών των παραμέτρων όπως και με την επιλογή των κατάλληλων υλικών, επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κρούσεων. Προκειμένου όμως οι νάρθηκες να διατηρούν την λειτουργικότητά τους, είναι αναγκαίο να ελέγχονται και να συντηρούνται συστηματικά από τον οδοντίατρο.

Αναγκαιότητα των αθλητικών ναρθήκων

Οι αθλητικοί νάρθηκες είναι σημαντικοί για όλα σχεδόν τα αθλήματα. Ωστότο, υπάρχουν κάποια σπορ που καθιστούν την χρήση τους απαραίτητη. Αυτά είναι η πυγμαχία, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χόκεϋ, η ενόργανη γυμναστική, η ποδηλασία στο βουνό, τα extreme sports, το skateboard και οποιοδήποτε άθλημα από το οποίο προκύπτει τραυματισμός του προσώπου.
Επίσης, για την κατασκευή των ναρθήκων, πέραν των τραυματισμών που μπορεί να προϋπάρχουν, θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και η φύση του αθλήματος. Αυτή αποτελεί καθοριστικό σχεδιαστικό παράγοντα, ως προς το πάχος και την αντοχή του νάρθηκα. Τέλος, με την πάροδο κάθε αθλητικής σεζόν οι νάρθηκες οφείλουν να αντικαθίστανται, αλλά και να προσαρμόζονται στους πιο νέους ειδικά αθλητές.