Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως όταν η στοματική υγιεινή και οι τακτικοί καθαρισμοί στον οδοντίατρο παραμελούνται, συσσωρεύεται πλάκα στα δόντια, η οποία μπορεί να προκαλέσει πλήθος ασθενειών που προσβάλλουν τα δόντια και τα ούλα, όπως η ουλίτιδα. Η πάθηση αυτή συνιστά τοπική φλεγμονή των ούλων μολυσματικής προέλευσης. Αποτελεί μια από τις πιο ήπιες ασθένειες που προσβάλλουν τα ούλα και τα αποτελέσματά της είναι αναστρέψιμα. Η ουλίτιδα απαιτεί άμεση και στοχευμένη θεραπεία, προκειμένου να μη δημιουργήσει πιο σοβαρά προβλήματα στον ασθενή. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντική η φροντίδα για την υγεία των ούλων με τη διατήρηση μιας καλής οδοντιατρικής ρουτίνας βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος και τον προγραμματισμό τακτικών επισκέψεων στον οδοντίατρο ώστε να γίνεται ενδελεχής καθαρισμός δοντιών.

Αίτια & συμπτώματα ουλίτιδας

Η κύρια αιτία της ουλίτιδας είναι η επαναλαμβανόμενη συσσώρευση πλάκας γύρω, πάνω και ανάμεσα στα δόντια, κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές. Η πλάκα περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό βακτηρίων, τα οποία όταν δεν απομακρύνονται, παράγουν τοξίνες. Οι τοξίνες αυτές, αν μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη στοματική κοιλότητα, διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και δημιουργούν προβλήματα στα ούλα. Κατά συνέπεια, προκαλούνται πολλά προβλήματα στοματικής υγείας, όπως η ουλίτιδα. Καθώς η φλεγμονή εξελίσσεται, διάφορες ενδείξεις και συμπτώματα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται.

Η ουλίτιδα εκδηλώνεται με ερυθρότητα και οίδημα στα ούλα, τα οποία επίσης αιμορραγούν συχνά ιδίως κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Παράλληλα, εκδηλώνεται κακοσμία του στόματος και σε σπάνιες περιπτώσεις πόνος και τσούξιμο στα ούλα. Ως επί τω πλείστων όμως η πάθηση είναι ανώδυνη και εκτός από την μικρής έκτασης αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών, οι ασθενείς μπορεί να αμελούν την ύπαρξή της. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή πάθηση των ούλων που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική φθορά των ούλων και απώλεια δοντιών.

Ουλίτιδα και θεραπεία: Ποιες είναι οι επιλογές;

Η ουλίτιδα μπορεί να αναστραφεί με έγκαιρη θεραπεία, αποτρέποντας την εξέλιξή της σε προχωρημένη ασθένεια των ούλων και απώλεια δοντιών. Η θεραπεία ξεκινά με εξαιρετική στοματική φροντίδα στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένου του σχολαστικού βουρτσίσματος δύο φορές την ημέρα και της τακτικής χρήσης οδοντικού νήματος. Ο έλεγχος των βλαβερών συνηθειών που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ασθένειες των ούλων, όπως το κάπνισμα και μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά και αμυλώδεις, επεξεργασμένους υδατάνθρακες που προάγουν το σχηματισμό πλάκας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ακόμη και με καλή στοματική υγιεινή, μπορεί να χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια. Οι επαγγελματικές θεραπείες ουλίτιδας από εξειδικευμένο οδοντίατρο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές προκειμένου η ουλίτιδα να αντιμετωπιστεί εφαρμόζοντας στοχευμένη θεραπεία.

Ο επαγγελματικός καθαρισμός δοντιών είναι το πρώτο βήμα τόσο για την πρόληψη, όσο και τη θεραπεία της ουλίτιδας. Ένας εξειδικευμένος οδοντίατρος καθαρίζει σχολαστικά τα δόντια και αφαιρεί όλα τα ίχνη πλάκας, πέτρας, λεκέδων και βακτηρίων από τις επιφάνειες των δοντιών και την περιοχή ακριβώς κάτω από τα ούλα. Προκειμένου η ουλίτιδα να λάβει την κατάλληλη θεραπεία και να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, απαιτούνται 2 καθαρισμοί δοντιών από οδοντίατρο μέσα σε διάστημα 15 ημερών. Στο διάστημα αυτό, ο ασθενής καλείται να ακολουθεί με σύνεση τις οδηγίες διατήρησης της στοματικής υγιεινής που έχει ορίσει ο οδοντίατρος.

Παράλληλα, συνταγογραφείται ειδικό στοματικό διάλυμα με φαρμακευτικές – αντισηπτικές ιδιότητες, το οποίο ο ασθενής χρησιμοποιεί μετά τη λήξη της θεραπείας. Κατά τον δεύτερο καθαρισμό η πάθηση επαναξιολογείται και ανάλογα με τα αποτελέσματα γίνεται προγραμματισμός του επόμενου καθαρισμού έπειτα από 4 περίπου μήνες. Εάν χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή με χορήγηση φαρμάκων, αντιβιοτικών ή και βιταμινών σε μορφή συμπληρωμάτων, αυτή καθορίζεται από τον θεράποντα οδοντίατρο με βάση το ιστορικό του ασθενούς. Γενικότερα, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ουλίτιδας μπορεί να αποτρέψει κάποια μόνιμη βλάβη στα δόντια και τα ούλα. Συνιστάται ιδιαίτερα να επισκέπτεστε τακτικά έναν οδοντίατρο για επαγγελματικούς καθαρισμούς και εξετάσεις, όχι μόνο όταν εκδηλώνονται συμπτώματα, καθώς η θεραπεία και η πρόληψη της ουλίτιδας συνίσταται στην τακτική εξάλειψη της πλάκας από τα δόντια και τα ούλα.