Τεχνητές ολικές & μερικές οδοντοστοιχίες

Τι είναι οι τεχνητές οδοντοστοιχίες;

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση δοντιών που εκλείπουν λόγω κάποιου σπασίματος ή εξαγωγής. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες μπορούν να τοποθετηθούν και να αφαιρεθούν εύκολα, ενώ πλέον προσομοιάζουν αρκετά στα φυσικά δόντια, όντας άνετες και εύχρηστες. Οι κατηγορίες οδοντοστοιχιών που υπάρχουν είναι οι ολικές και οι μερικές.

Ολικές οδοντοστοιχίες

Οι ολικές οδοντοστοιχίες τοποθετούνται εφόσον ο ασθενής έχει χάσει όλα του τα δόντια και έχουν ως στόχο την αντικατάστασή τους. Οι ολικές οδοντοστοιχίες αποτελούνται από τεχνητά πορσελάνινα ή πλαστικά δόντια, τα οποία στηρίζονται σε έναν ακρυλικό σκελετό – βάση. Επίσης, η ολική οδοντοστοιχία αποτελεί μια εξαιρετική λύση για την αποκατάσταση της άνω γνάθου, επειδή να προσκολλάται στα ούλα και την βλεννογόνο χωρίς την χρήση κάποιου είδους κόλλας, προσφέροντας παράλληλα πολύ καλή στήριξη. Ωστόσο, αναφορικά με την αποκατάσταση της κάτω γνάθου, η διαδικασία είναι πιο δύσκολη καθώς υπάρχει η γλώσσα και διάφοροι μύες, που δυσχεραίνουν την αποκατάσταση, γεγονός που απαιτεί από τον οδοντίατρο εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Με την πάροδο του χρόνου οι ολικές οδοντοστιχίες είναι πιθανόν να χρειαστούν ανακατασκευή, διότι η γεωμετρία του οστού που έχει χάσει τα δόντια, γίνεται να αλλάξει.

Τεχνητές οδοντοστοιχίες

Μερικές οδοντοστοιχίες

Οι μερικές οδοντοστοιχίες από την άλλη, χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές λύσεις της γέφυρας, καθώς το κενό που υπάρχει είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί διαφορετικά. Οι μερικές οδοντοστοιχίες όπως και οι ολικές αποτελούνται από έναν ακρυλικό ή μεταλικό σκελετό πάνω στον οποίο τοποθετούνται τα τεχνητά δόντια, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα δόντι που μπορεί να υποστηρίξει την κατασκευή αυτή. Πολλές φορές τα φυσικά δόντια μπορεί να καλύπτονται και με θήκες, που συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην στήριξη.

Τεχνητές οδοντοστοιχίες: Αίσθηση & διάρκεια ζωής

Όπως είναι λογικό οι ασθενείς θα χρειαστούν κάποιες μέρες, ίσως και μήνες, για να συνηθίσουν την αίσθηση των οδοντοστοιχιών στο εσωτερικό της στοματικής τους κοιλότητας. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν παύουν να αποτελούν ένα επίθεμα, το οποίο ίσως δυσκολεύει στην μάσηση και την ομιλία. Πολλές φορές η αίσθηση ότι θα βγουν από την θέση τους είναι έντονη, αλλά η γλώσσα και οι μύες τις συγκρατούν. Επίσης, η έκκριση σάλιου πιθανόν να είναι μεγαλύτερη όπως και η πρόκληση ορισμένων ερεθισμών, που είναι αντιμετωπίσιμοι.

Η διάρκεια ζωής των οδοντοστοιχιών εξαρτάται από τις αλλαγές στην μορφή των ούλων με την πάροδο του χρόνου, κάτι που χρειάζεται αναπροσαρμογή, ούτως ώστε η προσθήκη να είναι πετυχημένη. Επιπλέον, όσο καλύτερη είναι η μεταχείρησή τους, τόσο πιο εύκολα θα διατηρηθούν. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες δηλαδή δεν πρέπει να στεγνώνουν και όταν ο ασθενής δεν τις φοράει θα πρέπει να τις διατηρεί σε νερό ή ειδικά σχεδιασμένο διάλυμα. Το καθημερινό και σχολαστικό καθάρισμα από υπολείμματα τροφών όπως και η προστασία τους από χτυπήματα και πτώσεις είναι μείζονος σημασίας. Τέλος, η συντήρηση των οδοντοστοιχιών μέσω τακτικών επισκέψεων στον οδοντίατρο, θα διορθώσει τυχόν βλάβες, όπως ραγίσματα και σπασίματα, ενισχύοντας ην διάρκεια ζωής τους.