Στεφάνη – Θήκη Δοντιού & Οφέλη
Η στεφάνη – θήκη δοντιού, αποτελεί μια επανορθωτική παρέμβαση που έχει ως στόχο την προστασία, ενδυνάμωση και αποκατάσταση κατεστραμμένων ή σπασμένων δοντιών. Μέσω της στεφάνης – θήκης μπορεί να αποκατασταθεί ένα δόντι αισθητικά και λειτουργικά.
Ενδείξεις για την τοποθέτηση στεφάνης – θήκης δοντιού
Οι αιτίες που οδηγούν στην λύση της στεφάνης – θήκης δοντιού είναι ποικίλες όπως η τερηδόνα, η απώλεια οδοντικής επιφάνειας, τα μεγάλα παλιά σφραγίσματα, το ράγισμα ή σπάσιμο δοντιού, η ευαισθησία ενός δοντιού έπειτα από απονεύρωση, η στήριξη μιας οδοντοστοιχίας ή γέφυρας και η αισθτική αποκατάσταση. Πολλές φορές δηλαδή, λόγω αυτών των αιτιών κάποιο δόντι μπορεί να μειωθεί σημαντικά ως προς τον όγκο του, γεγονός που το καθιστά ευαίσθητο, αδύναμο και ανομοιόμορφο συγκριτικά με τα υπόλοιπα δόντια.
Όταν ένα δόντι διαθέτει αρκετό όγκο ακόμη, συνήθως επιλέγονται άλλοι τρόποι αποκατάστασης όπως όψεις ή ένθετα. Ωστόσο, όταν έχει χαθεί μεγάλο μέρος της οδοντικής ουσίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στηριχθεί πάνω ούτε ένα σφράγισμα, η τοποθέτηση στεφάνης – θήκης είναι απαραίτητη.
Είδη στεφάνης – θήκης δοντιού
Τα είδη στεφάνης – θήκης είναι τέσσερα και χωρίζονται στις ολοκεραμικές, τις μεταλλοκεραμικές, τις ζιρκονίας και τις μεταλλικές. Οι ολοκεραμικές στεφάνες αποτελούνται εξ ολοκλήρου από πορσελάνη, οι μεταλλοκεραμικές από ένα κράμα μετάλλων που περιβάλλεται εξωτερικά από πορσελάνη, οι θήκες ζιρκονίας αποτελούνται από ζιρκόνιο καλυμμένο με κεραμικό, ενώ οι μεταλλικές από ένα κράμα χρυσού, παλλαδίου ή άλλων μετάλλων. Όσον αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα, οι στεφάνες ζιρκονίας όπως και οι ολοκεραμικές, παρέχουν περισσότερη ομοιομορφία, χωρίς να ξεχωρίζουν από τα φυσικά δόντια. Από την άλλη, οι μεταλλικές θήκες είναι πολύ ανθεκτικές, παραγκωνίζοντας όμως την αισθητική, με αποτέλεσμα η χρήση τους να συνίσταται για δόντια που δεν είναι τόσο εμφανή.
Στεφάνη – Θήκη Δοντιού: Η Διαδικασία τοποθέτησης
Για την τοποθέτηση μιας στεφάνης – θήκης, χρειάζονται συνολικά τρεις επισκέψεις στον οδοντίατρο. Στην πρώτη επίσκεψη μελετάται η γεωμετρία του δοντιού που πρπέπει να αποκατασταθεί και διεξάγεται χρωματοληψία. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ληφθούν υπ’ όψιν όλοι οι παράγοντες που θα συντελέσουν στην δημιουργία μιας ομοιόμορφης εικόνας. Έπειτα, με τοπική αναισθησία αφαιρείται όλο το μολυσμένο ή επίμαχο μέρος του δοντιού πο απαιτεί ανακατασκευή, μειώνοντας λίγο τον όγκο του και σμιλεύοντάς το έτσι, ώστε να μπορέσει να διαδεχθεί την θήκη. Πολλές φορές επίσης, μπορεί να προηγηθεί απονεύρωση του δοντιού ή τοποθέτηση άξονα, αναλόγως με το περιστατικό. Τέλος, τοποθετείται κάποια θήκη προσωρινά.
Στην δεύτερη συνεδρία αφαιρείται η προσωρινή στεφάνη – θήκη και γίνεται δοκιμή της μόνιμης, προκειμένου να βεβαιωθεί ο οδοντίατρος ότι ταιριάζει απόλυτα. Αν δεν υπάρχει κάποια ανομοιομορφία ή προκύψουν μικροπροβλήματα που μπορούν να επιλυθούν άμεσα από τον γιατρό, προσκολλάται η μόνιμη στεφάνη – θήκη. Έπειτα δηλαδή από αυτήν την διεργασία, κανονίζεται και μια τρίτη συνάντηση για την επανεξέταση της θήκης και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
Στεφάνη- Θήκη Δοντιού: Χρονική διάρκεια & Αποτελέσματα
Μια στεφάνη – θήκη δοντιού μπορεί να κρατήσει από 10 μέχρι 15 χρόνια, κάτι που επηρεάζεται άμεσα από την στοματική υγιεινή του ασθενούς και την ρουτίνα που ακολουθεί. Επίσης, το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιων που μπορεί να γίνεται ασυναίσθητα ή στον ύπνο μπορεί να επηρεάσει την ανθεκτικότητά της. Η σωστή όμως διατροφή, η υγιεινή και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούν να συμβάλλουν στην διατήρησή τους. Ωστόσο, μετά την πάροδο των 15 χρόνων η στεφάνη – θήκη θα πρέπει να αντικατασταθεί.